Verloochen jezelf

Bij Marcus 8:34

Krasse woorden spreekt Jezus tegen zijn leerlingen en alle anderen die hem volgen. ‘Als iemand mij wil volgen, laat hij zichzelf verloochenen.’ Krasse woorden, die bij mij een paar jaar geleden nog op stevige weerstand konden rekenen. ‘Mezelf verloochenen? Ik ben net bezig te ontdekken wie ik ben, mezelf te ontplooien. Moet dat allemaal op de schroothoop?’ De stem van angst. Angst dat ik de ruimte, die ik nog maar net bevochten had, meteen weer zou moeten afstaan. Angst dat de ‘ik’ die ik nog maar net had ontdekt en die ik serieus wilde nemen, niet mocht blijven. Dat ik mezelf moest onderdrukken. Weerstand, weerstand, weerstand.

Inmiddels ben ik vele woorden van Meester Eckhart en andere mystici verder en ik begin een diepere laag te ontdekken in deze woorden van Jezus. Want waartegen moet je eigenlijk nee zeggen als Jezus je oproept jezelf te verloochenen? Waarvan moet je je losmaken? Het antwoord op deze vragen heeft alles te maken met het antwoord dat je geeft op deze vraag: wie ben ik?

Langzaam maar zeker leer ik zien dat er meerdere Marga’s zijn. Dat klinkt misschien verward, en het is af en toe ook verwarrend, maar wat ik bedoel is dit. Er is een Marga die ik denk te zijn. Dat is de Marga die bang is dat er geen ruimte voor haar is. Dat ze niet gezien wordt, niet serieus genomen wordt. De Marga die in de weerstand schiet als iemand suggereert dat ze zichzelf uit handen zou moeten geven. Maar er is ook een Marga die God in mij ziet. En die Marga leeft rustig en vol vertrouwen in de wetenschap en de voortdurende ervaring dat het leven goed is zoals het is.

Het laat zich raden. Wat ik denk dat Jezus bedoelt is: verloochen, zeg nee tegen wie jij denkt dat je bent. Bied weerstand tegen die stem in jou die jou ziet als afgescheiden van andere mensen, afgescheiden van God. Volg niet die stem van angst. Nee, volg míj. Maak ruimte in jezelf voor hoe God jou ziet. Maak je los van de beelden die je van jezelf hebt, zodat jouw beeld-van-God-zijn aan het licht kan komen. ‘Verloochen jezelf.’ Krasse woorden van Jezus, maar wat een perspectief openen ze!

Wil je meer blogberichten lezen? Ga naar Blog: Parelduiken in de bijbel